Inez fick jobb efter utbildningen

Inez Diop är 26 år och gick ut Satang Jabang för ett par år sedan. Idag försörjer hon sin dotter och mormor, genom att laga mat till hotell Bendoulas gäster.

Det tar inte en lång stund innan man charmas av Inez. Hennes skratt och leende hörs över hela hotell Bendoula. Efter långa arbetsdagar går hon från hotellet utanför Kafountine till sitt hem i byn.

Inez bor tillsammans med sin sex-åriga dotter och mormor, samt Inez halvsyskon. De är tre bröder på sexton, fjorton och åtta år, samt en syster som är sex år. Utöver långa arbetspass är Inez med i en dansgrupp, bestående av ett tiotal tjejer. De anlitas för uppvisningar och fester.

Fick du arbete direkt efter din utbildning?
− Nej, jag gick först sömnadsutbildningen år 1997-2000 på Satang Jabang, men sedan hade jag svårt att få jobb. Det var för dyrt med symaskiner. Min mormor som jag bor med kunde inte heller hjälpa till. Då bestämde jag mig för att gå matlagningsutbildningen också.
Eftersom hon redan gått tre år, räckte det att direkt hoppa på andra året i matlagnings-utbildningen. När hon gått ut fick hon arbete nästan direkt på Bendoula.
− Det är jag som försörjer oss, min mormor är gammal och kan inte jobba längre. Men hon passar barnen när jag jobbar.
Vad är dina tankar om Satang Jabang?
− Skolan är jätteviktig för Kafountine och för de unga. Annars är det många som hamnar fel efter grundskolan och hänger på byn och på gatorna.
Hur har det gått för dina kurskamrater?
− Några har flyttat till Ziguinchor eller Dakar. Men alla har inte fått jobb. Några jobbar på juicebaren i byn och någon har öppnat restaurang tillsammans med sin man.