Tre elever om framtiden

Saïssa, Fatou och Prudence har precis börjat tredje och sista året på Satang Jabang. De kommer alla ifrån olika byar i närheten av Kafountine och funderar på vad de ska göra när de går ut i slutet av 2011.

Utanför den lilla butiken på Satang Jabang sitter två unga tjejer och pratar, den ena i skoluniform. Det är lunchrast, ganska väl tilltagen, eftersom många elever har en bit att gå för att komma hem.
− När vi går ut skolan kommer jag att söka jobb i kök på hotell eller restauranger här i Kafountine, så att jag kan hjälpa mina föräldrar. Vi bor i Diannah, men där finns inga restauranger. Mamma gör lerkrukor och pappa är i jordbruket, säger Saïssa.

Fatou har gått sömnadsutbildningen. Hon har inte gått i grundskolan och talar inte franska, kompisen Saïssa översätter vad hon säger.
− Jag vill helst jobba i en syateljé i Abéne där min familj bor, säger Fatou.

Saïssa Diédhiou från Diannah, Fatou Diaba, från Abéne och Prudence Anthune Coly från Diouloulou.

En tredje väninna, Prudence, kommer fram till oss. Hon är från Diouloulou som är en större by, en knapp timmes bilfärd från Kafountine.
− Jag har gått matlagningsutbildningen. Helst vill jag jobba i Diouloulou, där finns några få hotell och några restauranger, säger Prudence.
Vad tycker ni om utbildningen?
− Det är bra utbildning här på skolan, särskilt tycker jag utbildningen i hälsa är viktig för oss kvinnor. Annars kan vi lätt bli uttröttade för tidigt…, säger Saïssa allvarligt.