Vedeldad ugn

I februari 2012 stod en vedeldad ugn klar på skolan. Den hade byggts på 10 dagar utifrån en beskrivning på svenska! Muraren hade god hjälp av Linnéa Falkinger, som har hus i Kafountine, och behärskar mandinka.

Lars Siggelin, Gotland, är donatorn, som vid tidigare besök hade erbjudit skolans ledning denna ugn. Läs mer om drömmen om en bakugn. Avsikten är att baka surdegsbröd, pizzor och kunna sälja ”fast food”-produkter.

I juni framförde skolledningen farhågor inför regnperioden. Ugnen måste byggas in. I slutet av juni gjordes en räddningsaktion som inbringade 21.300 kr på två veckor!  Rädda bakugnen skrev föreningen i e-postutskick och på Facebook. Många bidrog med stora belopp från loppis m m. Det var tur att ugnen byggdes in för regnperioden blev den värsta på 60 år, enligt några.

Det var svårt att få igång användningen av ugnen. Man sökte person med erfarenhet och det fanns inte.

 I februari 2013 prövades den när föreningens sekreterare Anne Chaabane kom på besök. Lamine, anställd på skolan, lärde sig snabbt och den värms upp på bara 3 timmar. Amy Diatta, en av skolans ledare, leder verksamheten tillsammans med några elever som får lära sig att baka med surdeg.

Föreningen har skickat ned en brödspade, så att man kan använda ugnen även utan de stora plåtar som skolan låtit tillverka.