2011 betecknas som ett katastrofalt år för skolan när det gäller egna inkomster. De sjönk med nästan 50% jämfört med budgeten. Anledningen var att det inte kom några turister, som kunde köpa kläderna i butiken, juice och marmelad m m. Inför 2012 satsar man stort på att öka de egna inkomsterna. Så här ska det gå till.

Bröd och pizza
Förväntningarna är stora på den vedeldade bakugn som Lasse Siggelin, Hassela Gotland, har donerat. Samtalet med skolans ledning började vid ett första besök 2011 och i februari 2012 står ugnen där.

Den byggdes på 10 dagar och endast med hjälp av en ritning på svenska!

Läs här om ett solidaritetsprojekt som gick på improvisation, men med stor målmedvetenhet.

 

Nu öppnas muren till juicebaren. Den ska utvecklas till butik och där ska man sälja bröd och pizza från ugnen, marmelad, juice och produkter från trädgården. Här är Mai Jatta anställd och hon ska även producera i butiken. Ev kan det bli en till om verksamheten går bra.

 

 

 

 

Praktikanter – stagiaires
Elever, som just avslutat sin treåriga utbildning, får möjlighet till fortbildning under handledning. De ska producera för försäljning och inkomsterna går till skolan.

Fem elever är praktikanter inom sömnad och har fått var sin symaskin att arbeta vid i den stora samlingssalen. De jobbar också med batik. En av flickorna är gruppansvarig. Man vill satsa på nya modeller som passar européer och gärna sälja t ex i Sverige. Även den lokala marknaden är intressant, t ex för barnkläder.

Tre praktikanter jobbar med restaurangverksamheten. Här är Aïssatou, Estella och Sophie. Skolan har ofta lunchgäster.

 

 


Trädgårdsprodukter
Det finns en trädgård i närheten med skolsal. Man odlar sallad, kål och lök m m och har två personer anställda som sköter den även under de månader då skolan är stängd. Nu vill man satsa på försäljning.

Sedan fyra år finns en tomt vid infarten till byn som man nu rensar för att anlägga en fruktträdgård för att få råvaror till juice och marmelad. Läs mer om den nya trädgården.