Nya samarbeten

Nya samarbeten kring menskopp
Med en menskopp kan en elev komma till skolan trots att hon har mens.Mens är ett tabubelagt ämne och elever stannar ofta hemma från skolan när de har mens. Bindor är dyra och svåra att få tag på. Istället används löv, tidningspapper eller gamla trasor som tyvärr kan leda till underlivsinfektioner. Med rätt utbildning i hur den hanteras blir menskoppen både praktisk och ekonomisk.

I november 2016 reste Marita Sundgren tillsammans med en kollega, Marie Wester, till Kafountine med 22 publikt sponsrade menskoppar i bagaget. Intresserade elever fick var sin och undervisning i hur den hanteras.

Marita, som är drivande i utbytet med vårdvux i Halmstad, då hennes elever hållit lektioner i sex och samlevnad på skolan. Marita berättar att det var ett fantastiskt tillfälle för eleverna från Sverige och Senegal att mötas och tillsammans diskutera frågor om mänskliga rättigheter, rätten till sin egen kropp och samhällets värderingar kring sex och samliv.

Marita tycker att det känns jättebra att ett samarbete med RFSU Halland nu har kommit till stånd. Det är en positiv spinoff effekt av detta utbytesprojekt vilket förhoppningsvis kommer att leda till att ännu fler elever ska få tillgång till en menskopp.

Ordföranden i RFSU Halland har också besökt skolan.

Hör Marita Sundgren och Pernilla Johansson berätta om utbytet med vårdvux Halmstad och Satang Jabang i P4 Halland den 23 januari 2017.
http://http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/840101?programid=2163&playepisode=840101