bild på amy

Amy var tidigare lärare här på skolan i ledarskap och data- och informationskunskap, Men nu är hon endast i administrationen och tar sig tid för att svara på några snabba frågor.

– Det första året i skolan gör man alla ämnen tillsammans, grundläggande hälsa och sjukvård och läs- och skrivkurser för de som inte gått i grundskola. Det är nödvändigt för att man ska kunna följa med, kunna räkna och veta hur man ska laga mat efter recept, läsa mönster osv. Sjukvård är också viktigt, hur man tar hand om barn och ger hjälp i hemmet. Det är ju kvinnor som är ansvariga för hemmen….

Andra året väljer eleverna vilket de vill specialisera sig på – matlagning eller sömnad. Om man väljer matlagning andra året, ingår det frukt- och grönsaksodling transformations, (le maraichasse) och boskapsuppfödning l’élevage. Väljer man sömnad ingår också batikfärgning och i konstnärliga tyger. Det andra och tredje året ingår också grunder i hälsa och sjukvård, läs- och skrivkurser. Det tredje året läser man också företagande obligatoriskt. Det finns de som går båda utbildningarna, men då blir det hela 5 år. Man kan inte gå båda två samtidigt. 

VAD GÖR FLICKORNA I  BUTIKEN?
– Flickorna jobbar i butiken med schemalagda arbetspass, en till två gånger i månaden. Det är ett sätt att lära sig hur man sköter betalning inför sitt eget företag.

VAD TYCKER DU ÄR SKOLANS VIKTIGASTE UPPGIFT?
– Det är en unik skola. Den stödjer flickorna eftersom man endast betalar 1000 CEFA som månadsbelopp. Och allt handlar om praktik. Det är väldigt viktigt för flickorna. Efter skolan är flickorna redo att hitta sina egna jobb.

HAR DU MÄRKT SKILLNADER SEDAN SKOLAN STARTADE SIN VERKSAMHET?
– Om inte skolan funnits, skulle det nog fortsatt som förut. Flickor reste till Dakar, Zuiguinchor och andra städer, jobbade som hembiträden och sådana saker. Men sedan skolan kom är det många fler som stannar kvar och utbildar sig.

HAR MAJORITETEN AV FLICKORNA SOM GÅTT UT FÅTT JOBB I KAFOUNTINE DIREKT?
– Ja, de flesta hittar faktiskt jobb. De som gått matlagningsutbildning jobbar nu i restauranger och på hotell. Det finns andra som också rest till andra länder och jobbar. En flicka jobbar just nu i Marocko. Det är lite liknande för de som gått sömnad. Vissa jobbar redan i ateljéer och andra lär sig en specialisering i syateljéer för att sen kunna starta upp sina egna ateljéer. Efter sömnadsutbildningen här, praktiserar man ofta hos en skräddare innan man börjar jobba på riktigt.

ÄR PRAKTIKPLATSERNA EN DEL AV UTBILDNINGEN?
– Det finns några flickor som gör sin praktik här på skolan. Men vissa gör den själva i byn efter utbildningen.

VAD BETYDER SKOLAN FÖR FLICKORNA?
– Att man stannar. Att det är lättare att skaffa familj när man har ett yrke. Och att försörja dem. Det blir viktigt för hela regionen.

ÄR DET SVÅRARE ATT HITTA JOBB INOM SÖMNAD ÄN I KÖK?
– Det är lite svårare, eftersom sömnad kräver att man specialiserar sig inom ett visst område. Det vi erbjuder är en grundläggande utbildning i sömnad, sen måste man själv ta sig vidare och specialisera sig. Men har man grunden, kan man inrikta sig på vad som helst sedan.

FINNS DET FLICKOR SOM GÅR UTBILDNING SOM ÄR GIFTA ELLER HAR BARN?
– Ja, både och, det är ju kvinnor mellan 15-25 år.