Vedeldad ugn

I februari 2012 stod en vedeldad ugn klar på skolan. Den hade byggts på 10 dagar utifrån en beskrivning på svenska. Muraren hade god hjälp av Linnéa Falkinger, som har hus i Kafountine, och behärskar mandinka (ett av de lokala språken).

Lars Siggelin, från Gotland, är donatorn, som vid tidigare besök hade erbjudit skolans ledning denna ugn. Avsikten är att matlagningseleverna ska kunna baka bullar, pizzor och kunna sälja ”fast food”-produkter.

I juni framförde skolledningen farhågor inför regnperioden. Ugnen måste byggas in. I slutet av juni gjordes en räddningsaktion som inbringade 21.300 kr på två veckor!  Föreningen vädjade om bidrag via Facebook och e-postutskick. Många bidrog med stora belopp och vi fick även in pengar från loppis m m.  Det var tur att ugnen byggdes inför regnperioden blev den värsta på 60 år.

Det var svårt att få igång användningen av ugnen. Man sökte person med erfarenhet och det fanns inte. Lamine, anställd på skolan, fick lära sig. Ugnen värms upp på 3 timmar.  Under 2018 befann sig volontärerna Linnea och Moa på plats. Då fick ugnen, efter ett tags uppehåll, komma igång igen när de hjälpte till att starta upp skolkaféet Le Snack igen.