Drömmen om en bakugn

– Egentligen är detta ett lyckat exempel på dålig planering av ett biståndsprojekt. Inget var egentligen planerat, inga pengar, inga kunniga murare på plats, ville Satang Jabang egentligen ha den eller var det vår entusiasm som drev det? Så säger Lasse Siggelin i mars 2012 när bakugnen står klar efter 10 dagars byggande. Nu är han och andra inblandade från Hassela Gotland åter i Sverige.

Lasse är nu pensionär, men startade Hassela Gotland och var dess föreståndare i 30 år. 2011 kom han till Kafountine med några elever från Hassela för första gången tack vare Angelica Björklund. Hon är anställd på Hassela och skulle då gifta sig med Jules, som hon träffat i Kafountine. Jules jobbar som bagare i Sverige och det har Lasse också gjort. Så brödintresset fanns.

Angelica visste genom styrelsearbetet att hösten 2011 var en container på väg från Göteborg och där fanns plats för eldfast tegel, eldfast cement och isolering, som snabbt införskaffades.

Så här fortsätter Lasse sin berättelse:
När vi kom till skolan i februari 2012 kunde rektor Ousmane Sonko stolt visa grejorna som just kommit via Dakar, Banjul och Abéné. Där finns Henrik som ett par gånger under senare år låtit en container stå vid ett kakelföretag i Sverige och fått den fylld med spill. Sedan gör han carreaux cassés som är den omtyckta beläggningen av altaner och rum. Föreningen har fått möjlighet att forsla tunga saker till skolan via denna container.

– Skolan hade en idé om att jag kunde bygga, men allt jag hade var Mats Krantz bok ”Drömmen om en bakugn” från 2009, med en ritning. Vad göra? Angelica och Jules föreslog kontakt med den murare som nyligen byggt deras hus. Han och hans bror var långt mycket skickligare än jag någonsin kunnat föreställa mig och improviserade och löste allt, säger Lasse.

Linnea, en annan av svenskarna på Sveavägen, har lärt sig mandinka och kunde tolka och vara dörröppnare. Varje dag började med ett arbetsplatsmöte och det visade sig att kulturerna skiljer sig åt.
– Vår kultur är att hantverkare köper in materiel och presenterar en faktura. Här måste pengar vara tillgängliga hela tiden. T ex när en av smederna i byn skulle göra en ugnslucka. Vi var överens om allt, men ingen lucka kom. Han måste ju ha pengar först för att köpa materiel.

Banku till grunden
På tradionellt vis användes lera från hustomten till blocken, som utgjorde fundamentet. De transporterades på åsnekärror till skolan.

2009-01-02 167

Kakelplattorna valdes ut hos Henrik, svensk-danska firman i Abéné.
Efter 10 dagar var ugnen klar. Många var nyfikna under byggets gång, bl a ortens bagare.

– Tänk om Satang Jabang kan bli bak- och pizzacentrum, med surdegsbröd som specialitet, avslutar Lasse.

Sammanställt av Anne Chaabane
mars 2012