Kafountine, Halmstad och Falkenberg – ett spännande samarbete

   Eva Ohlsson, Marita Sundgren och Ousmane Sonko i Halmstad.

Kafountine, Halmstad och Falkenberg – så startade ett spännande samarbete
– När jag besökte byn Kafountine och skolan Satang Jabang för första gången 2005 föddes tanken om ett utbyte mellan Satang Jabang och mina döttrars skola Drottning Blanka hemma i Falkenberg (design och frisörprogram).

Eva Ohlsson berättar om mötet med Marita Sundgren från omvårdnadsutbildningen i Halmstad. Deras gemensamma arbete ledde till första besöket i Sverige från Satang Jabang i nov-dec 2011. Det planerade och av SIDA finansierade besöket i april 2013 kunde inte genomföras då ansökan om visum avslogs två gånger. Nu planeras för besök 2015.
Läs mer…

– Jättelyckat, säger rektorn
Rektor Ousmane Sonko var tillsammans med läraren i hälsovård och fem elever på två veckors utbytesbesök med vårdutbildningen i Halmstad i nov-dec 2011. Dessutom deltog två personer från sjukhuset i Kafountine.
– Sverigebesöket var jättelyckat, säger Ousmane Sonko. Sverige är ett kallt land, men folk var inte kalla, de var mycket vänliga mot oss. De förstod också att vi har ekonomiska problem och vill hjälpa oss om de kan. De är seriösa!
Läs hela intervjun.

Du kan se bilder från välkomstfesten här.

Man får sig en extra tankeställare – tankar från elever
Marita Sundgren, lärare på omvårdnadsutbildningen och initiativtagare, berättar om kunskapsutbytet och sammanfattar:
– Vi har haft två mycket givande och lärorika veckor tillsammans (nov-dec 2011) och vi ser nu fram emot att träffas igen i mars 2012 och det framgår ju också i Carolines citat:

”Mötet och hela upplevelsen av att träffa människor från en annan del av världen har varit fantastisk! Spännande att lära känna människor från en annan kultur och dela sina erfarenheter och ta in nya influenser. Det var ibland svårt att kommunicera med alla i gruppen pga språket, för endast några stycken kunde prata engelska. Resten pratade franska. Så nu ångrar jag att jag inte läste mer språk när jag gick i skolan. Dessa två veckor har varit väldigt givande och man får sig en extra tankeställare. Det bästa av allt är att vi ska hälsa på våra nya vänner nästa år!”
Läs mer om elevernas erfarenheter.

 

Eva Ohlsson berättar…

När jag besökte byn Kafountine och skolan Satang Jabang för första gången 2005 föddes tanken om ett utbyte mellan Satang Jabang och mina döttrars skola Drottning Blanka hemma i Falkenberg (design och frisörprogram).

Bilderna på hur tjejerna från Satang gick på ”catwalken” i sina designade kläder var nästan identiska med den modeshow som mina döttrar deltog i under sin gymnasietid. Jag nämnde tanken för rektorn Ousmane Sonko, men sedan pratade vi inte mer om saken. Väl tillbaka i Sverige tog jag kontakt med Drottning Blanka, men gensvaret var minst sagt svalt. Jag fick veta att skolan satsade på de stora modehusen i Europa och mina försöka att sälja in ett utbyte med Senegal med hänvisning till globalisering och hållbar utveckling fick inget gehör. Lite modstulen kände jag mig andra gången jag besökte byn, då jag fick berätta för Ousmane om mina misslyckade försök att ”sälja in” ett utbyte med den svenska skolan.

Vi blir ett team
Tiden gick och jag fortsatte mitt arbete med ungdomsprojektet SKRUV (www.skruvprojektet.se) och blev vid ett tillfälle  inbjuden att ha en föreläsning om människan socialt och kulturellt för vårdstuderande på Vuxenutbildningen i Halmstad. Där träffade jag en mycket entusiastisk lärare, Marita Sundgren, som redan i första pausen på föreläsningen kom fram och frågade om vi inte skulle ha ett utbyte med Satang Jabang. Marita berättade om sina tidigare resor till olika länder i Afrika och om sitt stora engagemang för förebyggande hälsovård. I andra pausen hade Marita redan fått ett godkännande från skolans rektor att vi fick ansöka.

Många svettiga timmar senare hade vi författat en ansökan till Internationella programkontorets Athenaprogram. Sedan var det bara att hålla tummarna fram till sommaren. När Marita ringde och sade att vi blivit beviljade medel för en planeringsresa befann jag mig utanför biblioteket i Falkenberg. Det var nog en och annan som undrade om jag blivit tokig när jag dansade och skrek av glädje.

Skolan deltar i planeringen
Planeringsresan som vi genomförde 2010 blev första delen av  utbytet, där vi tillsammans med ledningen på skolan och sjukhuset  samt eleverna på Satang Jabang diskuterade vad vi ville med ett utbyte. En ny pappersvända tog vid när vi kom hem där vi skulle redovisa vad vi gjort under planeringsresan och sedan skulle vi ju göra ansökan till själva utbytet. Nya svettiga timmar framför datorn. Men långsamt har vi lärt oss hur vi ska skriva och det hela har utvecklats till ett
”teamwork”. Vi har lärt oss att skriva allting i Word på datorn och sedan klistra in texten i ansökningsformuläret. Dyrköpta timmar har förlorats när vi plötsligt varit frånkopplade och tappat all text. Då har vi fått börja om från början igen. Efter ytterligare några nagelbitande månader fick vi besked: ni har blivit beviljade medel till ett utbyte! Då började nästa fas när vi insåg att nio personer skulle ha visum och det inte fanns någon ambassad i Senegal. Hur löser vi detta?

Marita blev snabbt god vän med den svenska ambassadsekreterare i Marocko och det var bara att sätta igång med förberedelser av alla papper. Ett stort ansvar vilade på Ousmane och skolan att fixa pass, foton och alla papper som skulle fyllas i. Till sist var flygbiljetterna till Marocko bokade, vandrarhem i Rabat för fyra dagar och resa vidare till Sverige. Vi höll tummarna för att alla papper skulle
vara i ordning och att gruppen skulle glida igenom nålsögat vilket de också
gjorde.

Modeshow for Africa
Under resans gång har skolan Drottning Blanka fått ny rektor och nya kontakter har tagits. Skolan har inte varit med i utbytet, men tjejerna från Satang Jabang har besökt design- och frisörprogrammet på Drottning Blanka en dag under utbytet. Nya kontakter har skapats och nya vänskapsband har knutits. Årets modeshow fick namnet ”This time for Africa” och behållningen från showen går till Satang Jabang. Tyg, smycken och kläder fanns till försäljning i foajén före showen. Det är med stor glädje jag kan konstatera att de visioner jag hade för fem år sedan har blivit verklighet.

Eva Ohlsson är projektledare för ungdomsverksamheten SKRUV. www.skruvprojektet.se. Sedan 6-7 år tillbaka arbetar hon framförallt med frågor om olika kulturer, traditioner och religioner och dess kopplingar till ungdomars livsvillkor i Sverige. Projekten har fått mycket uppmärksamhet nationellt för just
metodutveckling och för närvarande arbetar hon med tre projekt i Halland och
ett nationellt projekt som finansieras av Länsstyrelserna för hur man ska kunna
öka integration och minska segregation i Sverige. Hon har varit drivande för att etablera samarbetet med Satang Jabang i Kafountine.