Sverigebesök 2015

IMG_4076 IMG_3983 P1000231

P1000282Satang Jabangbesök april/maj 2015
Utbytet mellan Satang Jabang och Vård Vux/ Halmstad har pågått i fem år och för varje möte mellan skolorna har samarbetet utvecklats och fördjupats, säger Marita Sundgren, projektansvarig. Vi lär hela tiden av varandra. I en värld fylld av konflikter, främlingsfientlighet och rädslor kan möten mellan människor från två helt olika kulturer bidra till en ökad förståelse. Vi har så mycket gemensamt och att vi är mer lika än olika.

I april/maj 2015 fick vi besök av de tre skolledarna och sex elever från Satang Jabang. Redan första kvällen blev det stor välkomstfest på Halmstad slott. Svensk folkmusik blandades med afrikanska trummor och det var med stor glädje vi kunde hälsa vår gäster välkomna.

Numera är utbytesprojektet väl förankrat i hela kollegiet på Vård Vux. Alla tog ett stort ansvar för att vistelsen i Sverige skulle bli så innehållsrik som möjligt. Förutom att delta i de dagliga lektionerna på skolan gjordes studiebesök, bl a på Ungdomsmottagningen, Sturegymnasiets kock- och restaurangutbildning, hos kommunstyrelsens ordförande och på stadsbiblioteket. Skolledarna träffade Vård Vux rektor och administrativ personal för att få en bild av rektorns roll i Sverige, men också för att kunna dela erfarenheter med varandra.
Vi deltog naturligtvis i Valborgsfirande och en vacker vårkväll åkte vi ut till en insjö, där vi gjorde upp lägereld, grillade korv och sjöng svenska folkvisor. Inte helt oväntat slutade kvällen med afrikansk dans runt elden.
De svenska och senegalesiska eleverna tillbringade mycket tid tillsammans utanför skolan och nedanstående citat ger en liten fingervisning om vad utbytesprojektet har tillfört för dem:
”Jag kan ärligt säga att jag lärt mycket mer av dessa underbara tjejer om vad som gör en människa lycklig än om jag hade läst alla bästsäljande
självhjälpsböcker som finns här i väst. Ser fram emot den dag då vi åker till Senegal och inte enbart av anledningen som tidigare, att uppleva en ny kultur utan även för att återse mina nya vänner”.

”Jag vill bara avsluta med att dela med mig av känslan av att jag har träffat personer som har gjort ett väldigt djupt avtryck hos mig och förhoppningsvis kommer vi vara vänner för resten av livet”.
”Det som gav mig jättemycket var vår filmkväll, då vi hyrde filmen ”En oväntad vänskap” som är på franska men vi hade svensk text. Hur lika vi var och vi skrattade åt samma saker. Fast man är från olika världar och kulturer är man ju lika ändå”.
”Jag känner att vi har så mycket att lära oss av våra vänner från Senegal. Vi behöver lära oss att stanna upp då och då, andas och vara lite lugnare”.
”Jag tycker det här har varit jätteroligt att ha dom här och det har gett mig så otroligt mycket, som inte riktigt går att förklara. Dom har fått mig att tänka på lite annat sätt, som t ex att våga släppa loss lite och det är inte hela världen i fall man gör bort sig. Det har varit väldigt kul att fått vara med om allt detta och kommer bära med mig detta hela livet. Tack”.

I slutet av november 2015 är det dags för tio elever och tre lärare att besöka våra vänner i Kafountine. Det känns extra roligt att intresset är stort bland mina kollegor och att lärare som inte tidigare varit med i utbytet nu ska följa med. Min förhoppning är att vi ska kunna fortsätta samarbetet mellan skolorna även i framtiden. Det är en stor förmån att få vara en del av utbytet där vi ges möjligheter att besöka varandras skolor och jag vågar nog påstå att det har berikat oss alla.

Marita Sundgren
Projektansvarig
augusti 2015